Monument Schelde Vrij

Gebouwen, standbeelden en fontein

Het monument Schelde Vrij of Marnixstandbeeld is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische, artistieke en stedenbouwkundige waarde als volgt werden gemotiveerd: “monumentaal stadbeeld, ontworpen door J.J. Winders en uitgevoerd door de beeldhouwers L. Dupuis, J. De Braekeleer en F. Floris: opgericht in 1883 ter herdenking van de Vrijmaking van de Schelde in 1863. Centraal op de Marnixplaats vormt het beeld de kern van een stervormig stratenpatroon.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000715, Antwerpen-Zuid, advies KCML (1988).

Waarden

Marnixplaats: Marnixstandbeeld is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu stedenbouwkundige waarde:

Marnixplaats (Antwerpen)
Centraal op het ronde, gekasseide Marnixplein domineert een twintig meter hoge beeldengroep. Het beeld is een realisatie van Jean-Jacques Winders, die samenwerkte met de beeldhouwers Louis Dupuis, Jaak de Braekeleer en Frans Floris.