Beschermd cultuurhistorisch landschap

Vallei van het Groot Schijn

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De Vallei van het Groot Schijn

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat de vallei van het Groot Schijn te Oelegem. Het als monument beschermde kasteel Bleekhof maakt deel uit van deze bescherming. In het zuidwesten grenst de beschermde Runctvoorthoeve met omgeving aan het beschermde landschap.

Waarden

De vallei van het Groot Schijn is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

Bredabaan, Rundvoortstraat, Schildesteenweg (Ranst), Den Heuvel (Schilde)
De vallei van het Groot Schijn wordt gekenmerkt door een afwisseling van bossen en graslanden, doorsneden door dreven. In het noordoosten bevindt zich een oude linnenblekerij, die in 1748 werd opgericht.

Linnenblekerij Bleyckhof

Schildesteenweg 92-94 (Ranst)
Voormalige linnenblekerij van 1748, met rechthoekig kasteel en L-vormige aanhorigheden binnen rechthoekige omgrachting.

Vallei van het Schijn met kastelen Schilde, Bleekhof en Vrieselhof

Oelegem (Ranst), Schilde (Schilde), Wommelgem (Wommelgem)
De ankerplaats Vallei van het Groot Schijn met kastelen Schilde, Bleekhof en Vrieselhof heeft een relatief gaaf bewaard landschap, dat door de afwisseling van open en gesloten structuren een kleinschalig karakter heeft. Dit wordt nog wordt versterkt door het uitgebreide paden- en drevenstelsel. Het historisch waardevolle gebouwenpatrimonium van de kasteeldomeinen en omliggende oude hoeven geeft de ankerplaats een landelijk karakter, te midden van bebouwing en infrastructuur. Esthetisch waardevol zijn de dreef tussen de dorpskom van Schilde en het Hof van Schilde en de mooi bewaarde repelpercelering bij het Bleekhof.