Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Neoclassicistisch burgerhuis en 16de-eeuws hofje

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woonhuizen, Onze-Lieve-Vrouwbeeld en Sint-Rochusbeeld

De stadswoning met gang en achterhuizen is beschermd als stadsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde als volgt werden gemotiveerd: “relict van een sociale toestand uit het verleden, namelijk het wonen in achterbuurten. Eén van de vele, thans verdwenen, gangen te Antwerpen. Typische binnenblokbebouwing met kleine huisjes te dateren in de 16de eeuw.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000623, Verschillende monumenten en stadsgezicht te Antwerpen, advies KCML (1984).

Waarden

Het pand, gelegen Korte Sint-Annastraat 13-15 met aanpalende gang en achterhuizen, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Korte Sint-Annastraat 13-15 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Doorgang naar een achterbuurt met lage 16de-eeuwse huisjes, in de volksmond zogenaamd "Het Hofje" of "Achter de Koeiboer". Tegen de gevel van een huisje Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op linkerarm onder en luifel en met een grote smeedijzeren lichtarm.