Sint-Rochusbeeld

Woonhuizen, Onze-Lieve-Vrouwbeeld en Sint-Rochusbeeld

Het Sint-Rochusbeeld is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en volkskundige waarde als volgt werden gemotiveerd: “gepolychromeerd beeld van de gebroeders Goemans uit 1866. Opmerkelijk als Sint-Rochusbeeld daar waar steeds Onze-Lieve-Vrouwebeelden op straathoeken worden geplaatst."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000623, Verschillende monumenten en stadsgezicht te Antwerpen, advies KCML (1984).

Waarden

Het Sint-Rochusbeeld op voetstuk, geplaatst tegen de gevel van het huis, gelegen Hoornstraat 13, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Den Hert

Hoornstraat 13 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis op de hoek van Hoornstraat, Lansstraat en Jozef de Hasquestraat, daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het pand werd in 1929 in opdracht van de heer H. Bisschops gerestaureerd door de aannemer Joseph Smits. Daarbij werden de gevels gedecapeerd en hersteld, de bovenste treden en het topstuk van de trapgevel gereconstrueerd.