Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen

Universitaire instituten en instellingen

Het Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: in 1932 onder impuls van Monseigneur Ladeuze opgetrokken Instituut voor farmaceutische wetenschappen, ontworpen door de toenmalige inspecteur der gebouwen kanunnik Jan Janssen (1873-1932) als een dwars op de straat ingeplant, langgerekt complex, gevormd door een vierlaags kubusvormig volume voor administratie en burelen aan de straatzijde, een tweelaagse laboratoriumvleugel met een door hoektorens afgelijnd paviljoenvormig middenrisaliet, en een afsluitend, nagenoeg vierkant auditoriumvolume.
Fraai voorbeeld van functionele baksteenarchitectuur in een historiserende stijl, gekenmerkt door gevels in rode baksteen met een hoge plint, speklagen, hoekkettingen, negblokomlijstingen rond de (kruis)vensters, steigergaten en een gevelbekroning van borstweringen met rondboogvormige openingen. De laboratoriumvleugel met typerende twee- en driezijdige erkers en kantelen verlenen het geheel niet enkel een pittoresk uitzicht, maar zijn tevens functioneel en doet dienst als respectievelijk afzuig kasten en schouwen.
Voorts nog de goed bewaarde structuur en interieurafwerking, in het bijzonder de zogenaamde zaal Couvreur, ten tijde van de bescherming ingericht als museum met farmaceutische instrumenten, toestellen en didactisch materiaal in vitrinekasten.

historische waarde

materiƫle getuige van het farmaceutisch onderwijs in Leuven, met een sterk beeldbepalend karakter en een belangrijke relictwaarde als oudste universitair gebouw op de inmiddels tot Campus Sociale Wetenschappen omgedoopte site.

Edward Van Evenstraat 4 (Leuven)
Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen, opgetrokken tussen 1931 en 1934 naar ontwerp van kanunnik Jan Janssen. Langgerekt en vrijstaand gebouw, dat haaks op de straat werd ingeplant.