Kantoorgebouw Comptoir Commercial Anversois

Gebouwen ontworpen door Jos Bascourt

De bescherming omvat het kantoorgebouw uit 1910 ontworpen door Jos. Bascourt.

Keizerstraat 14 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het geheel van het werk van Jos. Bascourt wordt gekenmerkt door het gebruik van verschillende stijlen gaande van neotraditionalisme over art nouveau tot neoclassicisme en oriëntalisme. Hij wist zich in deze stijlen moeiteloos uit te drukken. Hij liet zich hierbij deels inspireren door werk van voorgangers en tijdgenoten maar wist steeds de aangereikte elementen om te werken tot een eigen idioom waardoor hij een aantal sleutelgebouwen realiseerde binnen zijn werk maar ook binnen het kader van de Antwerpse architectuur van de periode 1890 - 1915.
Het gebouw Keizerstraat 14, Sphera Mundi, opgericht in 1910 in opdracht van 'Comptoir Commercial Anversois'. Kantoorgebouw met gevel in neo-Lodewijk XVI-stijl

Comptoir Commercial Anversois

Keizerstraat 14 (Antwerpen)
Kantoorgebouw in beaux-artsstijl opgetrokken in opdracht van de société anonyme Comptoir Commercial Anversois, naar een ontwerp door de architect Jos. Bascourt uit 1910. Het nieuwbouwcomplex kwam tot stand na afbraak van de stallingen van het hotel “Sphera Mundi” aan het Kipdorp, waar de maatschappij gevestigd was.