Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kerkhof en pastorietuin Heilige Petrus en Paulusparochie

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Parochiekerk Sint-Paulus met kerkhofmuur, pastorie met ommuring en hekpijlers, Japanse notenboom, kerkhof en pastorietuin

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het kerkhof van de parochiekerk en de tuin van de pastorie van de Heilig Petrus en Paulusparochie. Het kerkgebouw en de kerkhofmuur, de pastorie en de ommuring van de pastorietuin maken geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

Het kerkhof rond de Sint-Pauluskerk en de pastorietuin zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als karakteristieke omgevingselementen en typologisch één geheel vormend met respectievelijk kerk en pastorie.

Japanse notenboom in pastorietuin

Dorpsstraat 37 (Geetbets)
De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) bevindt zich in de tuin van de in 1752-1753 gebouwde pastorie van de Sint-Paulusparochie te Geetbets.

Parochiekerk Heilige Petrus en Paulus met kerkhof

Dorpsstraat 43 (Geetbets)
Een rijk uitgevoerde plattelandskerk opgetrokken in baksteen en Gobertange en bestaande uit een ingebouwde westtoren, een brede beuk van vijf traveeën en een smaller koor met halfronde apsis en oostsacristie.

Pastorietuin van de Sint-Paulusparochie

Pastorietuin van 30 are bij een in 1752 gebouwde pastorie; in de voortuin één van de dikste en oudste ginkgo's van België.