Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kerksite Essenbeek met omliggend stratenpatroon

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus, pastorie, toegangspoort tot de kasteelsite van Essenbeek en kerksite met stratenpatroon

De bescherming omvat de kerksite van Essenbeek met omliggend stratenpatroon.

Waarden

De kerksite van Essenbeek met inbegrip van het omliggende stratenpatroon is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

uitgebouwd in 1876-1888, in een periode van hoogconjunctuur in de kerkenbouw, vormt dit homogeen neogotisch ensemble niet alleen een belangrijk tijdsdocument. Het is tevens een mooi en goed bewaard voorbeeld van een als totaalproject opgevatte, nieuwe kerksite die inspelend op bestaande structuur en morfologie op voortreffelijke wijze in de lokale context werd ingepast en zich terzelfdertijd als vanzelfsprekend de centrumfunctie van het verdwenen kasteel toe-eigende.

Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat (Halle)
Neogotische constructie bestaande uit een hoge westertoren, een driebeukig schip, een uitspringend transept en een driezijdig koor, gebouwd circa 1886-88.

Pastorie Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat 77 (Halle)
West-oost georiënteerde pastorie van 1876-1877, omsloten door een volledig ommuurde tuin. Dubbelhuis van drie traveëen en twee bouwlagen, opgetrokken in bak- en natuursteen en afgedekt met een natuurleien zadeldak.

Toegangspoort van kasteel

18de-eeuwse toegangspoort van het voormalig kasteel, zetel van de heerlijkheid Essenbeek.