Burgerhuis: ingangsomlijsting

Beschermd monument van tot (opheffing)

definitieve opheffingsbesluiten: 10-01-2024  ID: 15232

Ingangsomlijsting
voorlopige opheffingsbesluiten: 28-08-2023  ID: 15153

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De bescherming omvatte de ingangsomlijsting in blauwe hardsteen die gesitueerd is op de oorspronkelijke rooilijn van het ondertussen vernieuwde en terugwijkende gebouw.

De bescherming als monument van de ingangsomlijsting werd op 10 januari 2024 opgeheven omwille van het algemeen belang. Door renovatiewerken aan het pand in 1995 zijn de erfgoedwaarden van het monument aangetast en niet langer toereikend voor bescherming op Vlaams niveau.

De ingangsomlijsting was beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Hotel des Pays-Bas

Schrijnwerkersstraat 9 (Antwerpen)
Voormalig “Hotel des Pays-Bas”. Gebouwencomplex in deze vorm opgetrokken door de weduwe Koelman-Lauwers in 1868. Het betrof de verbouwing en uitbreiding van een burgerhuis met een traditionele kern, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, met een Lodewijk XIV-koetspoort uit de vroege 18de eeuw.