Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stadswoningen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Nrs. 1-13/ Eiermarkt nr. 3, nrs. 15, 17, 37 en nrs. 39-41/ Sint-Amandsstraat nr. 46. Bouwblokken van drie bouwl. bij resp. plein- en straathoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Bepleisterde gevelwand met stilistisch verschillend uitgewerkte panden, waarvan nr. 17 en het hoekpand bij de Sint-Amandsstraat n.o.v. architect J.B. Rudd (Brugge). Begane gronden meestal niet meer oo

Is de omvattende vaststelling van

Eclectische stadswoningen

Eiermarkt 3, 2A, 3A, Geldmuntstraat 1-3 (Brugge)
Bouwblok van drie bouwlagen bij de pleinhoek, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. De eclectische gevel met neorenaissance reminiscenties op de hoek die drie panden verbergt, is uniek in de Brugse binnenstad.

Eenheidsbebouwing met hoekhuis ontworpen door Jean Brunon Rudd

Geldmuntstraat 39-43, Sint-Amandsstraat 46 (Brugge)
Eenheidsbebouwing van respectievelijk vijf traveeën en van drie traveeën, één afgeschuinde hoektravee en twee traveeën, en drie bouwlagen, ontstaan vanuit het stilistisch streven naar een neoclassicistische eenheidsbebouwing bij de heraanleg van de zuidelijke helft van de Geldmuntstraat in 1859. Het hoekcomplex is ontworpen door de toenmalige stadsarchitect Jean-Brunon Rudd.

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

Geldmuntstraat 5-13 (Brugge)
Neoclassicistische eenheidsbebouwing met eenvoudige lijstgevel van veertien traveeën en drie bouwlagen, ontworpen na de rooilijnwijziging van het zuidelijke deel van de Geldmuntstraat in 1859. Nummer 9 bewaart een beschilderde, houten art-nouveauwinkelpui naar ontwerp van de Brusselse architect J. Lenoir van 1911.

Neoclassicistische stadswoning

Geldmuntstraat 17 (Brugge)
Deze stadswoning is opgetrokken in 1859 naar ontwerp van de Brugse stadsarchitect J.B. Rudd. Het is een diephuis van één travee en drie bouwlagen, met een bepleisterde neoclassicistische lijstgevel.

Stadswoning

Geldmuntstraat 37 (Brugge)
Stadswoning, opgetrokken in 1860 op de hier toen nieuwe rooilijn. Lijstgevel van vier bouwlagen waarvan bovenste van 1862 ter vervanging van een fronton.

Stadswoning met eclectische gevel

Geldmuntstraat 15 (Brugge)
Het diephuis van één travee en drie bouwlagen met een eclectische, uitzonderlijke gevel werd vermoedelijk gebouwd na de heraanleg van de Geldmuntstraat in 1859. De stadswoning heeft een bepleisterde en witbeschilderde, in- en uitgezwenkte topgevel met rolwerk.