Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parkgebied langs de Dijle: fase 2

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parkgebied: fase 2

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat het westelijk en noordoostelijk deel van het parkgebied langs de Dijle. Dit gebied werd in twee fasen beschermd. Deze bescherming omvat de tweede fase. In het zuiden van het beschermde landschap bevindt zich de als monument beschermde westtoren van de Sint-Lambertuskerk.

Het beschermingsdossier motiveert de esthetische waarde als volgt: “omwille van het monumentale bomenbestand, gelegen langs de boorden van de Dijle”.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000550, Parkgebied omgeving Dijle/Brugstraat (DE BORGHER M. & WIJNANT J., 1981).

Waarden

Het parkgebied in de omgeving van de Dijle-Brugstraat (tweede fase) is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde:

Hekpijlers

Muizen-Dorp 1 (Mechelen)
Bewaarde hekpijlers van gesinterde baksteen met bekronende siervazen.

Hoekhuis

Brugstraat 7 (Mechelen)
Alleenstaand hoekhuis van drie + afgeschuinde hoek + twee traveeên en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1885.

Landhuis Le Béguinage

Sint-Lambertuslaan 44 (Mechelen)
Heden neotraditioneel landhuis met mogelijk hergebruikte jaarankers 1610, volgens kadastrale gegevens van circa 1930.

Midddeleeuwse centraalbouw en toren oude parochiekerk Sint-Lambertus

Muizen-Dorp (Mechelen)
Site van de voormalige Sint-Lambertuskerk, die in 1944 werd getroffen door een Duitse V1-bom en waarvan enkel de toren behouden bleef. De toren onderging ingrijpende herstellingen voltooid in 1625, maar gaat in kern terug tot een centraalbouw, waarvan de restanten bij archeologisch onderzoek in 1949 werden blootgelegd. Deze centraalbouw had een doorsnede van ongeveer 16 meter en een lengte van 23 meter. De bouw moet - op basis van recent archeologisch onderzoek - gedateerd worden in de laat-Ottoonse periode of de vroeg-romaanse periode, en zeker na 1020.

Dijlevallei tussen Mechelen en Rijmenam

Bonheiden, Rijmenam (Bonheiden), Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Haacht (Haacht), Keerbergen (Keerbergen), Mechelen, Muizen (Mechelen)
Dit gebied is gelegen in de gemeenten Mechelen, Bonheiden en Boortmeerbeek. Het betreft een uitgestrekt, kleinschalig rivierlandschap langsheen beide oevers van de Dijle met relicten van het oude alluvium zoals dijken, afgesneden meanders, natte hooi- en graasweiden, broekbosjes en talrijke oude heggen en houtkanten. Het microreliëf, bestaande uit de geleidelijke overgang van alluviale en zware kleigrond, over drassige veenbodems, naar droge zandgrond en van oeverwalmateriaal en komgronden, tot plaatselijke zandopduikingen is gaaf bewaard gebleven en heeft een grote vegetatiekundige diversiteit tot gevolg. Ook de perceelsstructuur, van de van oudsher aanwezige graas- en hooilanden, zijn grotendeels historisch stabiel gebleven. Samen met historische kastelen en hoeven op de hogere delen in de vallei, vormen ze een gevarieerd en schilderachtig geheel.

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.

Andere relaties

Heeft als voorganger