Aanwervingslokaal voor scheepsherstellers

Havenerfgoed

Het aanwervingsbureau voor havenwerklieden is beschermd als monument.

Waarden

Aanwervingsbureau voor havenwerklieden Rijnkaai-Braziliëstraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gebouw opgericht in 1960-1963 als aanwervingsbureau voor havenarbeiders, in vervanging van een ouder gebouw uit 1937-1938. Bij de inplanting van dit gebouw werd gestreefd naar een locatie bij de aanzet van het havengebied. Het gebouw werd ontworpen door de diensten van de stad Antwerpen in een architectuur met voor die tijd markante vormgeving en materiaalgebruik.

Braziliëstraat 2A, 2C-E, Rijnkaai 1-4 (Antwerpen)
Drieledig, conisch gebouw in naoorlogs modernisme op de hoek van Rijnkaai, Limastraat en Braziliëstraat parallel met het Kattendijkdok, gebouwd door de Stad Antwerpen, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Ferdinand Peeters uit 1957-1959, uitgevoerd in 1960-1963.