Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Parochiekerk Sint-Lambertus

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Parochiekerk gelegen midden een omhaagd, met dubbele linderij omzoomd kerkhof. Oorspronkelijk laat-gotisch bedehuis met 16de-eeuwse kruisingtoren.

Parochiekerk Sint-Lambertus met kerkhof

Hoogstadestraat (Alveringem)
Parochiekerk gelegen midden een omhaagd, met dubbele linderij omzoomd kerkhof. Oorspronkelijk laatgotisch bedehuis met 16de-eeuwse kruisingtoren. Nieuwe kerk naar ontwerp van architect L. Allaert van 1975; brandglas-in-beton naar ontwerp van L. Holvoet. Westtoren van drie geledingen, gestut door middel van hoeksteunberen met versnijdingen, onder ingesnoerde naaldspits. Verankerde gele baksteenbouw; aanwezigheid van ijzerzandsteen voornamelijk boven het westportaal. Op het kerkhof bevindt zich het graf van de Belgische soldaat Camille Vanelslande, omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Is de omvattende vaststelling van

Orgel kerk Sint-Lambertus

Hoogstade (Alveringem)
Aangaande het voormalig orgel zijn slechts enkele gegevens voorhanden. Volgens een werklijst opgesteld door Jos Loncke heeft zijn grootvader Petrus Albertus Loncke een orgel gemaakt voor Hoogstade. Dit werk zou moeten dateren van na 1865. Dit orgel werd op 20 april 1974, samen met kerk en inboedel, door brand verwoest.