Altenakapel

Altenakapel

Waarden

Voormalige kapel van de Heilig Harten of Altenakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het kapelinterieur is een realisatie van de toonaangevende ateliers Bressers, Blanchaert en Casier die werkten in de geest van de grote Vlaamse promotor van de neogotische kunst, baron Bethune. De polychromie bestrijkt het hele gamma van de geometrische, florale en figuratieve motieven. Het geheel is opgevat als een totaalkunstwerk waarbij de architectuur, muurschilderingen, beeldhouwwerk, glasramen en meubilair op elkaar zijn afgestemd.

historische waarde

De Altenakapel van 1895-1898 naar ontwerp van Ernest Pelgrims is door haar interieur een zuiver en zeldzaam voorbeeld van een kloosterkapel in neogotische stijl zoals die door baron Bethune en de Sint-Lucasscholen in België en vooral in Vlaanderen verspreid werd. De behouden polychromie, het houten gewelf, de orgeltribune en de meubelstukken vormen als neogotisch architecturaal geheel een totaalconcept uitgevoerd door de befaamde ateliers Bressers, Blanchaert en Casier die werkten in de geest van baron Bethune en de opvattingen van de Sint-Lucasscholen.

Kasteel Altena met kapel en park

Antwerpsesteenweg 73-77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen. Rondom het kasteel ligt een beboomd park met nog enkele oude kastanjes en beuken.