Kattendijkdok: kaaimuren

Havenerfgoed

De kaaimuren van het Kattendijkdok zijn beschermd als monument.

Waarden

Kaaimuren van het Kattendijkdok zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het Kattendijkdok is het eerste dok dat ten noorden van Antwerpen werd aangelegd, oorspronkelijk volledig buiten de 'Spaanse' vesten. Na de afbraak van de vesten werd het verbonden met het reeds bestaande Willemdok. Op die manier werd de aanzet gegeven naar de verdere historische ontwikkeling van de Antwerpse haven in noordelijke richting. Aangelegd in 1858-1859 en uitgebreid in 1869 en 1877-1881.

industrieel-archeologische waarde

Het Kattendijkdok met zijn omgevende bestanddelen is een represenatief geheel dat een duidelijk beeld geeft van een haveninstallatie die geƫvolueerd is van het midden van de 19de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw.

Kattendijkdok

Kattendijkdok (Antwerpen)
Genoemd naar de hier destijds gelegen Kattendijk, die zijn naam had van de nog oudere Kattenberg, een hooggelegen weg tegen de Schelde aan.