Burgerhuis in neo-Griekse stijl

Woonhuizen in de wijk Zurenborg

Dit burgerhuis, deel van een monumentaal ensemble in neo-Griekse stijl, is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van de huizen behorend tot het ensemble als volgt gemotiveerd: "Voorbeeld van een groepsbebouwing bestaande uit zeven eengezinswoningen die echter door hun bestudeerde architectuur één monumentale compositie vormen, gelijkend op een Grieks tempelfront. De symmetrisch uitgewerkte gevelwand wordt gekenmerkt door het bewogen spel van in- en uitspringende volumes, decoratieve laag-reliëfs, bekronende beelden en dito frontons, alles uitgewerkt in een harmonische neoclassicistische stijl van 1904 naar ontwerp van de architecten Cols en Defever. Bedoelde woningen liggen in het beschermde stadsgezicht van Zurenborg."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000613, Transvaalstraat 23-35: huis (S.N., 1984)

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Monumentaal ensemble in neo-Griekse stijl

Transvaalstraat 23-35 (Antwerpen)
Dit monumentale ensemble, bestaande uit zeven grote burgerhuizen, werd in 1904 ontworpen door A. Cols & Defever in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgerhuizen in het Oostkwartier.