Huis de Dorlodot

Universitaire instituten en instellingen

Beschrijving

Huis de Dorlodot, de tweede woning van professor kanunnik Henry de Dorlodot (1855-1929), is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige huis Dorlodot is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

tweede en in eigen opdracht in 1897 opgetrokken woning van professor kanunnik Henry de Dorlodot (1855-1929), grondlegger van de paleontologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven en stichter van het Kolenmuseum en het latere Instituut voor Paleontologie.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: zowel uit- als inwendig authentieke en vrijwel intact bewaarde laat-neogotische burgerwoning, in 1897 ontworpen door Theo Van Dormael (1872-1947), medewerker van de bekende neogotieker Joris Helleputte. Het vormt een ensemble met een markante typologie, gekenmerkt door twee geschakelde diephuizen van drie bouwlagen onder een zadeldak, en een verzorgd gedetailleerde straatgevel met trapgevelbekroning, strak geleed en getypeerd door een hoge hardstenen plint, een verdiepte spitsboogdeur en gekoppelde lancetvensters met afzaten en doorgetrokken lekdrempels in de bovenbouw.

artistieke waarde

door Oscar Algoet (1862-1937) - Leuvens architect en eveneens medewerker van Joris Helleputte - gestoffeerde, en markante, in neogotische stijl ontworpen interieurafwerking met een voornamelijk religieus geïnspireerd programma in hal, salon, ontvangstkamer, studeerkamer en huiskapel. Het woonhuis is een kostbare en zeldzame getuige van het oeuvre van Oscar Algoet, met bijzonder verzorgde detailafwerking, gekenmerkt door veelkleurige vloermozaïeken en een rijke polychromie met trompes-l'oeuil, citaten en opschriften in registers en banderollen, en florale en vegetale motieven op plafonds, balken, muren, lambriseringen, schouwen en schouwmantels.

Huis de Dorlodot, Paleontologisch Instituut en Kolenmuseum

Charles Deberiotstraat 32-34 (Leuven)
Eclectisch ensemble dat gebouwd werd in opdracht van professor dokter Henri de Dorlodot en bestaat uit zijn woning en een museum met latere uitbreiding.