Noorderpershuis

Geografisch pakket havengebied en eilandje: fase II

Het Noorderpershuis is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig Noorderpershuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : evenwichtig opgebouwd geheel van bedrijfsgebouwen met woonvoorzieningen in eclectische stijl met neoclassicistische inslag van 1877-1878 naar ontwerp van stadsarchitect G. Royers en met interessante toevoegingen uit de jaren 1930. Uitzonderlijke, intact bewaarde kapconstructie van 1877-1878 met ijzeren Polonceauspanten, bebording van pitchpine en bewaarde dakruiter boven de oude machinezaal.

industrieel-archeologische waarde

eerste stedelijk hydraulisch krachtstation dat alle havenwerktuigen van de Noorderdokken tot ter hoogte van de Royerssluis bediende en waarvan de nog aanwezige hoofdstructuren duidelijk aan de industriële bestemming refereren.

Noorderpershuis

Indiëstraat 21A, Kattendijkdok-Oostkaai 3 (Antwerpen)
Eerste hydraulische perscentrale, in 1877-1878 gebouwd door de Stad Antwerpen naar een ontwerp van stadsingenieur Gustave Royers. Het dreef al de havenwerktuigen, sluizen en bruggen aan van de Noorderdokken tot aan de zuidkant van de Royerssluis en het Amerikadok.