Kasteeldomein Hogemeyer: kasteel

Kasteel, kasteelhoeve en landgoed Hogemeyer en bomen

Het kasteel van het kasteeldomein Hogemeyer is, met inbegrip van de kapel, beschermd als monument.

Het kasteel Hogemeyer is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalig achterleen van het leenhof van Brabant en zetel van een kleine heerlijkheid getuigt het hof van Landeloos (1323) of "hooghmeyerswinninge" zoals de 18de-eeuwse benaming luidde, van een typische evolutie waarbij een omwalde hoeve midden 18de eeuw werd uitgebouwd tot een stijlvol land- of lusthuis, dat op zijn beurt rond 1860 werd uitgebreid en verbouwd tot het prestigieuze kasteel de Turck zoals we het nu kennen. Met zijn hiërarchische schikking van witbepleisterde bak- en natuurstenen volumes, illustreert het kasteel de Turck zowel in- als uitwendig de twee belangrijke bouwfasen: een uit het derde kwart van de 18de eeuw daterend hoofdvolume van het dubbelhuistype met symmetrische ordonnantie van licht getoogde Louis XV-openingen dat rond 1860 met onder meer het obligate torenaccent in dezelfde stijl werd uitgebreid tot een stijlvol, classicistisch geïnspireerd kasteel. Daarnaast vormt de stilistisch afwijkende huiskapel uit 1859 - een bak- en natuurstenen, twee traveeën diepe constructie met driezijdig gesloten koor en flankerende torentjes - met haar aan de middeleeuwse vestingbouw appellerende vormgeving en fraai pendentiefgewelf een opmerkelijk voorbeeld van romantisch-pittoreske neogotiek.

Kasteel en hoeve Hogemeyer

Hoogemeyer 3-4 (Kortenaken)
Voormalig achterleen van het leenhof van Brabant en zetel van een kleine heerlijkheid. In het derde kwart van de 18de eeuw te dateren kern van het dubbelhuistype met schilddak en daarnaast de rond 1863 te dateren uitbreiding met onder meer het obligate torenaccent in neo-Louis XV-stijl. Achter het kasteel bevindt zich de circa 1860 gebouwde kasteelhoeve.