Oorlogsgedenkteken

Oorlogsmonument

Beschrijving

De pinakelvormige, vierkante oorlogsgedenkzuil met bekronende zittende leeuw, symbool voor vaderland en overwinning te Vollezele, is beschermd als monument.

Oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Architecturaal opgevat oorlogsmonument, opgevat als een pinakelvormige, vierkante gedenkzuil met een typerende decoratie van als torentjes met steunberen uitgewerkte hoekpilasters, fijn gesculpteerde bloem- en bladmotieven, in sierlijke gotische letters uitgehouwen opschriften, en een bekronende zittende leeuw, symbool voor vaderland en overwinning.

historische waarde

Opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsfeiten en -slachtoffers van de Eerste en bij uitbreiding ook de Tweede Wereldoorlog, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

Oorlogsgedenkteken

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Als gedenkzuil opgevat oorlogsgedenkteken, ingeplant in een klein perkje dat van het openbaar domein is afgescheiden door een laag, smeedijzeren hekwerk.