Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Briel

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Gelegen in de noordoostelijke uithoek van Baasrode naast de Schelde, aan de steenweg Dendermonde-Mechelen. De benaming ten Briel verwijst naar de locatie, namelijk naar de wijk Den Briel die deels op Baasrode en deels op het aangrenzende Buggenhout gelegen is en op de oude woonkern Cuytelghem zou teruggaan.

Provinciale baan (Dendermonde)
Architect Frans Van Severen maakte de plannen op voor de bouw van een voorlopige kerk later te verbouwen tot parochiezaal, doch tot op heden als parochiekerk in gebruik gebleven. Bouwwerken aangevat op 4 juli 1949 en op 16 oktober 1949 werd de nieuwe kerk ingewijd. Metalen skelet van oorspronkelijk eenbeukige zaalkerk geleverd door Ateliers de Constructions Baasrode. Kerk in 1987 uitgebreid met twee zijbeuken.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door