Kasteeldomein Bouckenborgh: landhuis

Kasteel Bouckenborg

Het kasteel Bouckenborgh is beschermd als monument.

Het gaat bij deze bescherming om het U-vormig hoofdgebouw (landhuis). Eerder werden al de bijgebouwen (remises) beschermd als monument en het kasteeldomein als landschap.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het huis als volgt gemotiveerd: "Typisch voorbeeld van een kasteel in laatclassicistische stijl uit 1810 op U-vormig grondplan naar 18de-eeuwse modellen. Sobere, evenwichtig opgebouwde gevels met een rustige ordonnantie. Gebouw dat mooi gelegen is in het reeds als landschap beschermde park."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000607, Bredabaan 559: Kasteel Bouckenborgh (zie 0994) (S.N., 1983)

Het kasteel Bouckenborg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kasteeldomein Bouckenborgh

Bredabaan 561, 561A-C (Antwerpen)
Het kasteel Bouckenborgh werd gebouwd als buitenverblijf voor de rijkere Antwerpse klasse. Het domein wordt al vanaf 1532 in oude geschriften vernoemd. Het huidige kasteel werd in 1810 gebouwd.