Hoekhuis met winkelpui Gutenberg

Geografisch pakket Antwerpen

Dit hoekhuis met winkelpui, genaamd Gutenberg, is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het huis als volgt gemotiveerd: "Origineel hoekpand in eclectische stijl uit 1880, voorbeeld van de experimentele bouwkunst onder invloed van de wereldtentoonstelling te Parijs in 1878. Fantasierijke en plastische gevelornamenten; de symbolen en de voorstellingen op de gevel staan allen in verband met de boekdrukkunst. In tegenstelling tot de andere panden van de Sint-Katelijnevest, bleef hier de oorspronkelijke winkelpui bewaard. Deze gevel vormt tevens het eindpunt van de homogene gevelwand (westzijde van de straat) die nagenoeg volledig werd opgetrokken in second empirestijl circa 1860."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Sint-Katelijnevest 50: hoekhuis Gutenberg (F. Brenders, 1981)

Waarden

Het Hoekhuis genaamd Gutenberg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gutenberg

Beggaardenstraat 23, Sint-Katelijnevest 50 (Antwerpen)
Ondiep winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de hoek van Sint-Katelijnevest en Beggaardenstraat, gebouwd in opdracht van de drukker D. De Vettere, en in de gevel gedateerd 1880. Een eerder project in neoclassicistische stijl door de architect Guillaume L. Ricquier-Winckelmans werd geweigerd.