Stadswoning in second empirestijl: voorgevel en aansluitende bedaking

Woningen

De bescherming van de stadswoning als monument omvat de voorgevel en aansluitende bedaking.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De voorgevel en aansluitende bedaking Meir 40 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en artistieke waarde als zuiver voorbeeld van second empire-architectuur (1852) en restant van de oude bebouwing van de Meir.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000610, Huizen Meir 40 en Minderbroedersrui 38 (F. BRENDERS, 1983).

Waarden

De voorgevel en aansluitende bedaking van het pand gelegen Meir 40 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Meir 40 (Antwerpen)
Burgerhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van ‘agent d’affaires’ Pierre Antoine Spelten (1807-1879), naar een ontwerp door Heliodore Leclef uit 1852. Het gebouw behoort tot de vroegst gekende realisaties van de architect, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij.