Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster van cisterciënzerinnen, heden tevens Oudheidkundig Museum "De Bijloke".

Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum.

Is de omvattende vaststelling van

Muurschilderingen in de Abdij van de Bijloke

Godshuizenlaan 2, 2B (Gent)
In de Abdij van de Bijloke zijn muurschilderingen bewaard. In de kapel bevinden zich medaillons op de noord- en zuidmuur, daterend uit het laatste kwart 13de eeuw, bij onderzoek in 1994 nadat de kapel kort tevoren grotendeels ontpleisterd was. Waardevol monumentaal geconcipieerd ensemble van 14de-eeuwse muurschilderingen in het refectorium.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door