Hopast

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Douvieweg nr. 44 is een achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een lange oprijlaag. Op het primitief kadasterplan van ca. 1835 staat de site weergegeven met een woonhuis voorzien van een geïntegreerde stalling en moestuin gelegen binnen een omwalling Ten noordoosten van de hoeve bevond zich een vierkante omwalling zonder bebouwing. Het boerenhuis gaat in kern terug tot vóór 1835, maar werd grondig verbouwd volgens het kadaster in 1956. De omwalling werd gedempt in 1965. De stal, ten zuiden van het woonhuis gelegen, wordt volgens het kadaster in 1894 gebouwd. De ast werd volgens het kadaster in 1956 gebouwd, maar is wellicht ouder, aangezien de gebruikte systemen ouder zijn. Het systeem Allaeys dateert van 1932. Vermoedelijk verwijst de mutatie naar een uitbreiding in 1956 van de ast in zuidelijke richting. De ast bestaat eigenlijk uit twee asten met daartussen een open ruimte. De

Hopast

Douvieweg 44 (Poperinge)
Hopast, volgens het kadaster gebouwd in 1956, maar wellicht ouder, die deel uitmaakt van een verbouwde hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. De ast bestaat eigenlijk uit twee asten met daartussen een open ruimte. Binnen zijn er in totaal drie systemen toegepast: een systeem met open cokesvuren, later vervangen door een aangebouwde cokesoven met ventilator, het systeem Allaeys en het systeem Vandemoortele.