Beschermd monument

Stadswoning: kelder

Beschermd monument van tot heden

ID
6317
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/6317

Besluiten

Woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 24-06-1981  ID: 1636

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming van de stadswoning als monument omvat de kelder.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De gevels en bedaking van de huizen Vlasmarkt 31-33 zijn beschermd als monument omwille van de historische waarde als voorbeelden van de traditionele bak- en zandsteenstijl uit het laatste kwart van de 16de eeuw. De kelders van de huizen Vlasmarkt 31-33-35 zijn beschermd als monument omwille van de historische waarde als voorbeelden van 13de-eeuwse romaanse kelderbouw en als restanten van het norbertinessenklooster.”

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000533, Vlasmarkt 31-33-35 (S.N., 1981).

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de tweebeukige kelders onder de panden Vlasmarkt 31-35 geen voorbeelden zijn van 12de of 13de-eeuwse romaanse kelderbouw. Ze hebben wel architecturale waarde als zeldzaam voorbeeld van hybride 14de-eeuwse of laat 13de-eeuwse tweebeukige kelderbouw met een voor Antwerpen typische toepassing van witstenen segmentbogen en een bijzonder hergebruik van 12de- of 13de-eeuwse romaanse trommelzuilen, mogelijk afkomstig van de site van het in 1254 opgeheven Norbertinessenklooster.



Waarden

Het huis (kelder) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Drye Paukens

Vlasmarkt 35 (Antwerpen)
Stadswoning Drye Paukens omvat een aangepaste 15de- en 16de-eeuwse kern, waarvan de huidige neoclassicistische lijstgevel van drie traveeën en vier bouwlagen dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Winkelpui door Frans Constant Lixon-Van Zurk uit 1883. Bewaarde tweebeukige kelder, opklimmend tot de late 13de of 14de eeuw met een voor Antwerpen typische toepassing van witstenen segmentbogen en een bijzonder hergebruik van 12de- of 13de-eeuwse romaanse trommelzuilen (mogelijk afkomstig van de site van het in 1254 opgeheven Norbertinessenklooster), en een typische 16de-eeuwse straatkelder.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.