Traditioneel diephuis: voorgevel, bedaking en kelder

Woningen

De bescherming van de stadswoning als monument omvat de voorgevel, bedaking en kelder.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De gevels en bedaking van de huizen Vlasmarkt 31-33 zijn beschermd als monument omwille van de historische waarde als voorbeelden van de traditionele bak- en zandsteenstijl uit het laatste kwart van de 16de eeuw. De kelders van de huizen Vlasmarkt 31-33-35 zijn beschermd als monument omwille van de historische waarde als voorbeelden van 13de-eeuwse romaanse kelderbouw en als restanten van het norbertinessenklooster.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000533, Vlasmarkt 31-33-35 (S.N., 1981).

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de tweebeukige kelders onder de panden Vlasmarkt 31-35 geen voorbeelden zijn van 12de of 13de-eeuwse romaanse kelderbouw. Ze hebben wel architecturale waarde als zeldzaam voorbeeld van hybride 14de-eeuwse of laat 13de-eeuwse tweebeukige kelderbouw met een voor Antwerpen typische toepassing van witstenen segmentbogen en een bijzonder hergebruik van 12de- of 13de-eeuwse romaanse trommelzuilen, mogelijk afkomstig van de site van het in 1254 opgeheven Norbertinessenklooster.

Waarden

Het huis (voorgevel, bedaking en kelder) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Rooden Coninck

Vlasmarkt 33 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis met trapgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de eeuw. Winkelpui door Eugène Dieltiëns uit 1903.