Geschoren hagen, opgaande bomen en een deel van de straat

Geschoren hagen en opgaande bomen

Beschrijving

Een deel van de beplanting in de omgeving van de hoeve Bogaert in de Beeldekensstraat te Herfelingen (Herne) is beschermd als monument. De bescherming omvat geschoren hagen, enkele opgaande bomen, met inbegrip van een zone van tien meter op de huiskavel, een cirkelvormige zone van 27 meter rond de winterlinde (Tilia cordata) en een deel van de straat.

Waarden

De geschoren hagen, enkele opgaande bomen, met inbegrip van een zone van tien meter op de huiskavel, een cirkelvormige zone van 27 meter rond de winterlinde (Tilia cordata) en een deel van de straat zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

deze geschoren hagen met opgaande bomen zijn gelegen op de perceelgrens als afscheiding tussen de straat en het erf van het voormalige pachthof Bogaert. Ze zijn gelokaliseerd daar waar houtige beplanting reeds op de 18de-eeuwse Ferrariskaart de perceelgrenzen van een boerenerf afbakende.

wetenschappelijke waarde

het genetisch belang van de hagen is groot.

artistieke waarde

deze geschoren hagen met opgaande bomen hebben een monumentale vorm. Door hun lengte en omvang zijn ze beeldbepalend in de Beeldekensstraat.

Geschoren erfafsluitingshaag van taxus

Beeldekensstraat 13A (Herne)
De geschoren taxushaag sluit het erf van hoeve Bogaert af in een bocht van de Beeldekensstraat. De haag wordt periodiek geschoren op een hoogte van twee meter en heeft een aanzienlijke dikte.

Opgaande winterlinde als erfbeplanting

Beeldekensstraat (Herne)
De opgaande winterlinde bevindt zich in op de perceelsrand van een huisweide horende bij de hoeve Bogaert. De boom en de omringende hagen vormen de afscheiding tussen de hoevesite en de Beeldekensstraat. Samen vormen ze een historische eenheid met het erf.

Weerhaag als erfafsluiting

De geschoren haag van hoofdzakelijk eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) begrenst de huisweiden horende bij de hoeve Bogaert aan de zijde van de Beelkensstraat. De geschoren haag heeft een hoogte van 1,6 meter.

De geschoren weerhaag als erfafsluiting grenst de huisweide van de hoeve Bogaert af ter hoogte van de Beeldekensstraat. De haag bestaat hoofzakelijk uit eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) en wordt periodiek geschoren op een hoogte van 1,5 meter.