Stedelijk Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis: kapel en gevels en daken

Geografisch pakket Mechelen

Beschrijving

De kapel en de aansluitende gevels met bedaking aan de kant van de Keizerstraat van het stedelijk Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis zijn beschermd als monument.

Waarden

Kapel en aansluitende gevelvlakken met bedaking aan de Keizerstraat zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis vervangt het oorspronkelijke en inmiddels grotendeels verdwenen Onze-Lieve-Vrouwgasthuis aan het Mechelse Onze-Lieve-Vrouwkerkhof waarvan enkele interieurelementen in het huidige hospitaal geïntegreerd werden. Het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis werd tussen 1854 en 1857 opgericht op aangeven van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Mechelen om in de allerbeste hygiënische omstandigheden tegemoet te komen aan de noden van zieken en behoeftigen.

historische waarde

Kapel en aansluitende vleugels in de Keizerstraat van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, gebouwd in de periode 1854-1857, was een voor zijn tijd hypermoderne instelling op het vlak van hygiëne en gezondheidszorg. De strenge neoclassicistische opzet van het hospitaal past zich volledig in in de architectuur van bouwmeester Charles Drossaert die gedurende zijn loopbaan een aantal belangrijke realisaties te Mechelen op zijn naam wist te schrijven. Merkwaardig is vooral de planopzet van dit uitgebreide complex, met de centrale gasthuiskapel en aansluitende kloostervleugel. De hoge zalen en gangen en grote rondboogvormige vensters wijzen op het belang dat bij het ontwerp werd gehecht aan lichtinval en luchttoevoer.

Stedelijk Onze-Lieve-Vrouweziekenhuis

Keizerstraat 7, Zwartzustersvest 47 (Mechelen)
De U-vormige symmetrisch opgevatte ziekenhuisvleugel aan de Keizerstraat vormt het restant van het in 1854-1857 door Charles Drossaert junior opgetrokken stedelijk Onze-Lieve-Vrouwhospitaal.