Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Afspanning Hof de Hoge Poort: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeven en omgeving

Beschrijving

Het aangrenzend pand aan het gesloten hoevecomplex Hof de Hoge Poort te Galmaarden, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van Hof de Hoge Poort is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het boerenburgerhuis is opvallend minder gaaf maar qua typologie, ordonnantie en stilistische vormgeving ondersteunt en versterkt dit complex de intrinsieke waarde van het monument. Samen vormen ze bovendien als oudste kernbebouwing met markante gekoppelde configuratie zowel door hun omvang als karakteristieke, 18de-eeuwse vormgeving een sterke beeldbepalende factor in het centrum.

Boerenburgerhuis

Plaatsstraat 25 (Galmaarden)
Boerenburgerhuis met één bouwlaag van zes traveeën afgedekt met een zadeldak, op ruw geprofileerde modillons, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.