Sierhaag van taxus en houten kruisbeeld

Sierhaag van taxus en een houten kruisbeeld

Beschrijving

De sierhaag van taxus (Taxus baccata) is, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van twintig meter rond het centrale houten kruisbeeld, beschermd als monument.

Waarden

Een sierhaag van taxus (Taxus baccata), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van twintig meter rond het centrale houten kruisbeeld, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de haag werd aangeplant op de kruising van meerdere wegen, onder andere de Geraardsbergsesteenweg, de Geraardsbergestraat en de Boulevardstraat en vormt een eenheid met religieus bouwkundig erfgoed.

artistieke waarde

de sierhaag van taxus vormt een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving dat mede ondersteund wordt door zijn representatieve snoeivorm.

Sierhaag van taxus bij houten kruisbeeld

Boulevardstraat, Geraardsbergsesteenweg, Geraardsbergsestraat (Herne)
De sierhaag van gewone taxus (Taxus baccata) bevindt zich op het kruispunt van de Geraardsbergsesteenweg, de Geraardsbergestraat, de Boulevardstraat en de Kramerijkstraat. De geschoren haag is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vormt een historisch eenheid met een religieus bouwkundig element, namelijk een houten kruisbeeld.