Bourgondische Kapel

Kapel van Bourgondië

De bescherming omvat de Bourgondische kapel die deel uitmaakte van het Hof van Immerseel.

De Kapel van Bourgondië is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Muurschilderingen Bourgondische Kapel

Lange Nieuwstraat 29A-E (Antwerpen)
Heraldische totaalbeschildering in de huiskapel van het voormalige Hof van Immerseel, 1497 gedateerd op het gewelf. Eerbetoon van de bouwheer Jan van Immerzeel, raadsman van hertog Maximiliaan, aan het Bourgondische hof.

Hof van Immerseel met Bourgondische Kapel

Van het voormalige Hof van Immerseel is de laatgotische huiskapel of zogenaamd "Bourgondische kapel" bewaard, gebouwd in opdracht van schout en markgraaf Jan I van Immerseel en te dateren in de jaren 1490. In het interieur zijn unieke laatgotische muurschilderingen bewaard. De kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl van twee bouwlagen onder zadeldak, bevindt zich in een vleugel tussen twee binnenplaatsen, die onder de kapel door verbonden zijn door middel van een korfboogdoorgang met stervormig ribbengewelf. Op de tweede binnenplaats bevindt zich een neotraditioneel koetshuis met paardenstal, te dateren omstreeks 1880 en wellicht toe te schrijven aan François Baeckelmans.