Parochiekerk Sint-Jozef

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

De bescherming omvat de parochiekerk Sint-Jozef.

Parochiekerk Sint-Jozef is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Parochiekerk, opgericht in 1907-1909 als architecturaal symbool en historisch sociaal en culturele centrum van de woonwijk Sint-Jozef, die zich in het begin van de 20ste eeuw ontwikkelde als gevolg van de industrialisatie van Rijkevorsel en Beerse (cement- en steenfabrieken) en de economische ontsluiting van de vroegere Kievitsheide. De kerk maakt samen met de Sint-Jozefskapel, de pastorie en de kloostervleugel van het zogenaamde Sint-Jozefsgesticht deel uit van de parochiale infrastructuur die een historisch en architecturaal ensemble vormt, karakteristiek en beeldbepalend voor het centrum van de Sint-Jozefswijk. Tevens fraai en representatief voorbeeld van een neogotische kruisbasiliek van 1907-1909 naar ontwerp van provinciaal bouwmeester, J. Taeymans.

Kerkdreef 66 (Rijkevorsel)
Vrijstaande neogotische kruisbasiliek, bouwmeester was J. Taeymans, opening van de nieuwe kerk in 1909.