Neoclassicistisch burgerhuis: deuromlijsting

Geografisch pakket Antwerpen

De deuromlijsting van dit dubbel burgerhuis is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Sobere, laat classicistische deuromlijsting met hogerop een empire balkonleuning uit het begin van de 19de eeuw. Centrale en in het oog vallende ingang van de laat classicistische gevel met verkleinde ordonnantie."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Zirkstraat 25: deuromlijsting van huis (F. Brenders, 1981)

Waarden

De deuromlijsting van het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gulden Haze

Zirkstraat 25 (Antwerpen)
Samenstel van twee traditionele diephuizen uit de tweede helft van de 16de eeuw. In opdracht van de wijnkoopman J.-C. Devries verbouwde de schrijnwerker Pierre Joseph De Hert in 1839 de dubbele trapgevel tot de huidige neoclassicistische lijstgevel.