Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Besluiten

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, gemeentehuis, pastorie, Heilig-Hartbeeld, pomp en omheiningsmuur met hekwerk

De pastorie is beschermd als monument.

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Ensemble opgericht rond 1910 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Careels. Als ensemble mag dit als een hoogtepunt in het werk van Careels beschouwd worden waarin gebouwen van verschillende aard tot een geheel werden samengebracht in een consequente neogotische stijl waarin elementen van verschillende oorsprong tot een eigen vormentaal werden omgezet.
Het geheel wordt omgeven door een afsluiting met hekwerk, eveneens een ontwerp van Careels, dat de eenheid van het ensemble nog komt versterken.

historische waarde

Ensemble opgericht in 1910 naar ontwerp van architect Careels als vervanging van een reeks oudere gebouwen met dezelfde bestemming. Bij de bouw werden delen van de oude romaanse en gotische kerk in de nieuwe kerk opgenomen.

Dorp 44 (Sint-Katelijne-Waver)
Pastorie, evenals de kerk en het gemeentehuis opgericht in 1910 naar ontwerp van E. Careels, op de plaats waar sinds 1770 de pastorie lag.