Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Villa Ritten

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Volgens kadastergegevens en stijlkenmerken dateert deze woning van circa 1913 met een zomerhuis van circa 1915 en werd ze opgetrokken op de plaats van een ouder gebouw.

Villa Ritten

Smidsestraat 34 (Dendermonde)
Volgens kadastergegevens en stijlkenmerken dateert deze woning van circa 1913 met een zomerhuis van circa 1915, en werd ze gebouwd in opdracht van Maria Sidonia De Caluwe en aannemer Georges Ritte. De vrijstaande villa, met omgevende aangelegde tuin, is aan de straatkant afgesloten door hekwerk aan bakstenen pijlers met groen geglazuurde tegels en siervazen. Opmerkelijke en artistieke aankleding in art-nouveaustijl en enkele elementen in art-decostijl. Vooral de glas-in-loodvensters met zweepslagmotief en hoefijzervorm in de voor- en achtergevel zijn beeldbepalend. Volgens het opschrift werd dit glaswerk met pauwen- en bloemenmotieven gerealiseerd door "FRED. AERTS-FLORIJN EN ZN/ KUNSTGLASRAMEN-HAMME".

Andere relaties

Wordt opgevolgd door