Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

* Zeedijk nr. 100-101/ 17 Oktoberstraat. "Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende", thans "vzw Hoger Streven", schoolcomplex op het bouwblok tussen de Zeedijk, de Troonstraat, de 17 Oktoberstraat en de Luikstraat en aan de overkant van de Troonstraat. Beschermd als monument bij M.B. van 19/02/2002, gewijzigd bij M.B; van 3/06/2002.In 1956 vestigt de hogesc

Is de omvattende vaststelling van

Meisjespensionaat Sacré-Coeur en burgerhuizen

17 Oktoberstraat 1, Zeedijk 100 (Oostende)
Voormalig pensionaat van de Zusters van het Heilig Hart, Sacré-Coeur, bestaande uit het oorspronkelijke schoolgebouw aan de Zeedijk en drie voormalige zeedijkvilla's, die bij de school geïncorporeerd werden. Van het pensionaat, opgericht in twee bouwfasen van 1903 en 1910 naar ontwerp van architect Til, is de kenmerkende, horizontaal geritmeerde pilastergevel van twaalf traveeën en drie bouwlagen, in witte en okerkleurige geglazuurde bakstenen, bewaard. Links aansluitende voormalige, neoclassicistisch getinte zeedijkvilla van eind 19de eeuw met een gecementeerde lijstgevel. Daarnaast eclectische zeedijkvilla van 1899 naar ontwerp van architect A. Dujardin, met een arduinen lijstgevel versierd met art-nouveaugetinte tegeltableaus. Op de hoek met de 17 Oktoberstraat, voormalige zeedijkvilla Oasis en waarschijnlijk hotel van 1898, uitgewerkt als een eclectisch hoekpand met een gecementeerde lijstgevel.