Oorlogsgedenkteken

Oorlogsmonument

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht ter nagedachtenis aan de feiten en slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Oorlogsgedenkteken, in 1932 en vermoedelijk door Pierre de Soete (1886-1948) ontworpen en opgevat als een hardstenen gedenkmuur met verhoogde middenpartij waarin drie reliëfs, het linker verdiept met voorstelling van twee soldaten, het middelste in bijna hoogreliëf, een engel met zwaard verbeeldend, en het rechter in halfreliëf met weergave van het dagelijkse leven van man, vrouw en kind; het geheel kwaliteitsvol uitgewerkt in een eigentijdse, op het sociaal realisme geënte vormentaal, gestileerd doch expressief, en symbool voor respectievelijk oorlog, gerechtigheid en vrede.

Oorlogsmonument

Sint-Amandsplein (Grimbergen)
Oorlogsmonument, gelegen tegen de oostelijke tuinmuur van de pastorie. Het geheel bestaat uit een muur van arduinen blokken met hoger centraal gedeelte voorzien van drie reliëfs.