Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heidekasteel

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Benaming verwijzend naar het oude toponiem van het uitgestrekte, droge heide- en duinengebied in het zuidwesten van Berlare, als "heye" al aangegeven op de figuratieve kaart van het Land van Aalst door J. Horenhault van 15(9)6. Volgens de Poppkaart was de "Groote Heijde" midden 19de eeuw nog grotendeels onbewoond gebied.

Heidekasteel

Leopolddreef 47-51 (Berlare)
Merkwaardig opgevat kasteel in eclectische stijl daterend van 1882 en in 1886 wat vergroot. Het voorste deel aan de oostzijde op quasi vierkante plattegrond vormt een hoge dominante constructie van drie traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien bedaking samengesteld uit zadeldaken en een half schilddak. Daarachter sluit een lange lagere haakse vleugel aan van twee bouwlagen en zeven traveeën onder een doorlopend zadeldak.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door