Coutellerie-Orfèverie Tilquin

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De bescherming omvat de gevel, bedaking en interieur van de Coutellerie-Orfèverie Tilquin, een meergezinswoning en winkelpand in art deco.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de gevel, bedaking en interieur van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als totaalontwerp met een gaaf bewaard winkelinterieur in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, daterend van 1933, naar een ontwerp van J. Selis."

• Onroerend Erfgoed, beschermingsdossier DA000605, Monumenten Meir en omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

Het huis (gevel, aansluitende bedaking en interieur) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Meir 99 (Antwerpen)
Winkelpand en meergezinswoning in art-decostijl, gebouwd in opdracht van Jos Van Put, naar een ontwerp door de architect Joseph Selis uit 1933. De “Coutellerie Orfèvrerie Tilquin” werd in 1860 opgericht, en is ook vandaag, meer dan 150 jaar later, nog een begrip in Antwerpen als speciaalzaak voor bestek, tafelzilver en serviesgoed.