Herenhuis De Cleynen Sint-Arnold: gevel en daken

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De bescherming omvat de gevel en aansluitende daken van het herenhuis met winkelfunctie, aanvankelijk de locatie van het huis De Cleynen Sint-Arnold.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de gevel en aansluitende bedaking van het pand als volgt werd gemotiveerd: "als uiting van de second-empirestijl (1854), naar ontwerp van Bartholomeus De Proost, en als restant van de oudere bebouwing van de Meir."

• Onroerend Erfgoed, beschermingsdossier DA000605, Monumenten Meir en omgeving, advies KCML (1983).

Waarden

Het huis (gevel en aansluitende bedaking) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

De Cleynen Sint-Arnold

Meir 54 (Antwerpen)
Herenhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van François Meeùs-Trachez. Het ontwerp is niet gesigneerd, maar wordt toegeschreven aan de architect Bartholomeus De Proost. In de 16de eeuw bevond zich hier het ouderlijk huis van Pieter Paul Rubens.