Classicistische eenheidsbebouwing

Classicistisch herenhuis

Deze vijf huizen vormen samen een classicistische eenheidsbebouwing, beschermd als monument.

Waarden

Bruul 78, 80, 82, 84-86, 88 zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Een van de weinig nog bewaarde oude herenhuizen van de Bruul die een inzicht geven in de oorspronkelijke bebouwing van de belangrijke straat. Woning van een voormalig burgemeester van de stad.

artistieke waarde

Gebouw opgetrokken in zuivere classicistische stijl met een strenge lijnvoering en monumentaliserende opbouw volgens bouwaanvraag van 1788 met uitbreiding rond 1800. Op de verdieping bewaard oorspronkelijk classicistisch interieur.

Bruul 78-88 (Mechelen)
Aaneensluitend classicistisch gevelscherm van dertien traveeën en drie bouwlagen onder een afdekkend kunstleien zadeldak met wolfseind. De bouwdatum 1788 wordt vermeld op de poort.