Parochiekerk Sint-Jan Berchmans

De parochiekerk Sint-Jan Berchmans is beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Sint-Jan Berchmans is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De kerk van Sint-Jan Berchmans, opgericht tussen 1906 en 1912 naar ontwerp van architect H. Meyns, kadert in de ontplooiing van heel de omringende wijk, gevolg van de Mechelse bevolkingsuitbreiding vanaf de jaren 1840. De bouw van nieuwe kerken paste in de politiek van het episcopaat dat zijn pastorale greep op het proletariaat wilde handhaven. Ingeplant in het centrum van de wijk is ze er nog steeds het belangrijkste herkenningspunt.

artistieke waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De Sint-Jan Berchmanskerk van 1906-1912 is zowel in- als uitwendig een laat neogotisch bouwwerk. Ze is een typisch voorbeeld van een strekking waarbij integrale beschildering van het interieur werd afgewezen en ruimte werd gelaten voor modernere binnenafwerking. Neogotische meubilair van Jan Gerrits.

Brusselsesteenweg 51 (Mechelen)
Vrijstaande neogotische basiliek, opgetrokken in 1906-1912, naar ontwerp van architect Henri Meyns.