Klooster van de witzusters: kloosterkapel, calvarie en gevels

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De bescherming omvat de kapel van het klooster van de witzusters met inbegrip van 16de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwbeeld aan de westgevel, de achterin gelegen woning aan de noordzijde van de koer, de overige gevels langs de koer en het barokportaal met calvarie aan de Kammenstraat.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de oude delen van het voormalig klooster der Witzusters (inkomportaal met calvarie, kapel en noordvleugel) als volgt werd gemotiveerd: "kapel in gotische stijl uit 1491 met gebouwen uit 1545 in traditionele bak- en zandsteenstijl en barokportaal uit 1652."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000661, Monumenten, advies KCML (1985).

Waarden

Kammenstraat, 49, 51, 53 (+ gevels en beeld) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Klooster van de witzusters

Kammenstraat 51 (Antwerpen)
Voormalig klooster van de witzusters, gesticht in 1312 en wettelijk erkend in 1353. In 1483 werd het aanpalende huis "Den Winthaes" aangekocht teneinde het klooster te vergroten; de kerk werd voltooid in 1491, de rest van de gebouwen circa 1545; het portaal aan de straatzijde dateert van 1652.