Oorlogsmonument en ereperk begraafplaats Silsburg

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

De bescherming omvat het oorlogsmonument naar ontwerp van Frans Jochems en het militair ereperk op de begraafplaats Silsburg.

Waarden

Oorlogsmonument en ereperk op de begraafplaats Silsburg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het gedenkteken staat op een prominente plaats op de begraafplaats Silsburg en trekt de aandacht door de omvang en de opvallende witte beschildering. Dit monument voor de Grote Oorlog genereert een belangrijke sociaal-culturele waarde als uiting van de behoefte om een collectief trauma te materialiseren en hulde te brengen aan diegenen die gevallen zijn voor het vaderland.

artistieke waarde

Het monument, werk van beeldhouwer Frans Jochems (1880-1949), ontworpen in 1924 en ingehuldigd in 1926, behoort tot de kwalitatief waardevolle monumenten van de stad Antwerpen. Het monumentale beeld vertolkt op serene manier het leed van de nabestaanden.

Herentalsebaan 576 (Antwerpen)
Rechthoekig, door hagen omzoomd ereperk voor de militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen met centraal een oorlogsmonument van Frans Jochems.