Burgerhuis ontworpen door Jos. Bascourt

Gebouwen ontworpen door Jos Bascourt

Beschrijving

De bescherming omvat het burgerhuis in neo-Vlaamserenaissancestijl met het atelier in de achtertuin.

Waarden

Waterfordstraat 22 met inbegrip van het atelier is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het geheel van het werk van Jos Bascourt wordt gekenmerkt door het gebruik van verschillende stijlen gaande van neo-traditionalisme over art nouveau tot neoclassicisme en oriëntalisme. Hij wist zich in deze stijlen moeiteloos uit te drukken. Hij liet zich hierbij deels inspireren door werk van voorgangers en tijdgenoten maar wist steeds de aangereikte elementen om te werken tot een eigen idioom waardoor hij een aantal sleutelgebouwen realiseerde binnen zijn werk maar ook binnen het kader van de Antwerpse architectuur van de periode 1890-1915.
Het huis Waterfordstraat 22 gebouwd in 1890 in opdracht van kunstschilder Ratinckx in neo-Vlaamserenaissance.
Het gebouw Grote Hondstraat 2, Café du Dôme, gebouwd in 1893 als afsluitelement voor de wijk Zurenborg. Neo-Vlaamserenaissance met sterke barokinslag waarbij bijzondere aandacht werd besteed aan de afwerking van het interieur;
De gebouwengroep Tweelingenstraat 1, Dolfijnstraat 40-42-44 gebouwd in 1894 in neoclassicistische stijl met italianiserende elementen onder invloed van de architectuur van Stordiau. Bovendien interessant omwille van de hoekoplossing waarbij een ronde toren het scharnierpunt vonnt tussen de twee straten;
Het huis Kleine Hondstraat 15, eigen woning van Bascourt, opgericht in 1896 in neoclassicistische stijl met italianiserende elementen onder invloed van de architectuur van Stordiau;
Het gebouw Lange Herentalsestraat 50, 'De Gulden Spoor', opgericht in 1906 in sterk doorgedreven neotraditionele stijl waarbij veel aandacht ging naar de uitwerking van het interieur met een stijlzuivere interpretatie van neo-Vlaamserenaissance;
Het gebouw Keizerstraat 14, 'Sphera Mundi', opgericht in 1910 in opdracht van 'Comptoir Commercial Anversois'. Kantoorgebouw met gevel in neo-Lodewijk XVI-stijl
Het gebouw Belgiëlei 117, opgetrokken in 1912 in opdracht van Lieven Gevaert. Herenhuis in neoclassicistische stijl met doorgedreven neoclassicistisch interieur. Op de verdieping zijn originele indelingen en meubileringen grotendeels bewaard. Tuinaanleg horende bij het originele concept van de woning.

Waterfordstraat 22 (Antwerpen)
Voor het burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd in 1890 een bouwaanvraag ingediend naar ontwerp van Jos. Bascourt. Opdrachtgever was kunstschilder Jos Ratinckx.