Basiliek Heilig Hart

Beschrijving

De bescherming omvat de basiliek Heilig Hart. Het monument is gelegen in een sinds 4 maart 1994 beschermd stadsgezicht, met name het geheel gevormd door de Kardinaal Mercierlei, De Le Grellelei en de Merodelei met inbegrip van de tuinen.

Basiliek Heilig Hart is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Neogotische basiliek opgericht in 1875-1878 naar ontwerp van Bilmeyer en Van Riel naar het voorbeeld van de Saint Chapelle te Parijs. Gaaf bewaard voorbeeld van weloverwogen detaillering in de uitbouw van de neogotische architectuur waarin de decoratie een geheel vormt met de vormgeving. Dit samengaan van architectuur, muurschilderingen, meubilair en glasramen maken van de Heilig Hartbasiliek een Gesamtkunstwerk.

historische waarde

Heilig Hartbasiliek opgericht in 1875 in opdracht van de Franse congregatie der Dochters van het Heilig Hart van Jezus als eerste Heilig Hartbasiliek ter wereld.

Basiliek Heilig Hart en klooster

De Merodelei 12-14, Kardinaal Mercierlei 41-61 (Antwerpen)
Basiliek van 1875-1878 en neogotisch klooster van 1879-1889, beide gebouwd naar ontwerp van de architecten Jules Bilmeyer en Jozef Van Riel.