Oorlogsmonument ontworpen door Ernest Wijnants

Monument van de weggevoerden, oorlogsmonument en heldenmonument

Het oorlogsmonument naar ontwerp van Ernest Wijnants is beschermd als monument.

Waarden

Het oorlogsmonument op het Sint-Romboutskerkhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het vrij sober en evenwichtig opgebouwd monument behoort tot het oeuvre van Ernest Wijnants (Mechelen 1878-1964). Ernest Wijnants was aanvankelijk werkzaam in de meubelindustrie waar hij bevriend werd met Rik Wouters. Later verruilde hij het ambachtelijke houtsteken voor beeldhouwen. Hij was leerling aan de Academie van Schone Kunsten in Mechelen en Brussel en leraar aan het Hoger Nationaal Instituut in Antwerpen. Aan het einde van zijn leven maakte hij zijn kunstwerken over aan zijn geboortestad.

sociaal-culturele waarde

Gelegen in het drukke centrum van Mechelen herinnert het gedenkteken dagelijks aan de beide wereldoorlogen. Het is een materialisatie van het herdenken van een collectief trauma en brengt hulde aan de gesneuvelden die hun leven gaven voor het vaderland.

Oorlogsmonument naar ontwerp van Ernest Wijnants

Sint-Romboutskerkhof (Mechelen)
Dit oorlogsgedenkteken werd in 1924 gerealiseerd, later verplaatst naar aanleiding van de herinrichting van het plein.