Kasteeldomein Broechemhof: kasteel

Kasteel Broechemhof en domein

Het kasteel Broechemhof is beschermd als monument.

Het kasteel Broechemhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde:
Het kasteel biedt ondanks de aanpassingen en de ontpleistering die het heeft ondergaan een evenwichtig uitzicht dat enerzijds een afspiegeling is van zijn historische waarde, anderzijds een perfecte integratie mogelijk maakt binnen zijn onmiddellijke omgeving. De uitbouw van het interieur met zijn enigszins onverwachte doorkijken maakt deze esthetische band tussen kasteel en domein nog sterker.

historische waarde

Het kasteel Broechemhof mag samen met het nabij gelegen Bossenstein, gerekend worden tot de belangrijkste gebouwen van de streek. Ondanks aanpassingen die het heeft ondergaan rond 1790 en 1927-30 is de oude kern van de 17de eeuw nog aanwezig en behoort het tot een van de herkenningspunten in de omgeving.

Kasteeldomein Broechemhof

Broechemhof 10 (Ranst)
Het is een rechthoekig kasteel van omstreeks 1650, dat werd verbouwd in de 18de en 20ste eeuw. Domein met hoeve, park, parkbos, omhaagde moestuin en ommuurde boomgaard.